FOLLOWERS

Guestbook

Mac 10, 2009

REsePi: Spegeti Balognese (Edisi Campak2) hihihi

Wahaiiii kenkawannn yg di Chentaii....hihihihi.....dah lama saya HUTANG resepi nih...ahaksss soweee soweeee!! kebizian melanDa laahh...(ari neh curik2 update BloG tauuu....sambil2 wat keje neh...) Bahan2:

1. Bawang merah (besar) 2 biji

2. Bawang putih - 3 biji

3. Halia - 1-2cm

4. Minyak zaitun

5. garam secukup rasa

6. Gula secukup rasa 7. Cili giling (ikut suka nak pedas mana)

8. Tomato puree (saya biasa guna jenama neh ataupun Kimball)10. Daging ayam kisar jenama Ramly (brand lain kurengg powerrr!! hihihihi) 11. dah tentuu laa spegeti mee....saya suka jenis yg neh VERMICELLI (sebab mee dia tak ler beso sgt....yg neh saya leh telan...hihihi...) 12. Mixed herbs/Oregano/Italian Herbs

13. buah lemon

14. Cendawan dlm tin

15. bebola daging/ayam/hotdog

16. buah tomato - di potong dadu (ikut suka nak letak byk mana)

Cara:

panaskan air dan campurkan minyak dalam 3-4 sudu dalam periuk....biarkan mendidih..lepas tu masukkan mee....kacau agar tidak melekat....sehingga masak...toskan...siram dgn air paip (bagi sejuk kan skit...agar mee tidak melekat apabila sejuk...) pastu tos kan.... untuk kuah:

Panaskan minyak zaiton.....kemudian tumiskan bahan2 yg dikisar/tumbuk tadi...hingga naik bau/kekuningan. Kemudian masukan cili boh/cili kering...pastu masukan ayam hancur tadi....dan goreng sampai ayam tu masak...masukkan tomato puree+1 cawan air (ikut suka nak pekat atau cair)....masukkan cedawan yg dipotong2, buah tomato yg diptg dadu tadi.....bebola daging/ayam...taburkan garam...gula secukup rasa.....masukkan mixed herbs.......kacau hingga masak... pastu hidangkan.....leh laa nak tabur cili potong/salad/daun sup....kalo saya..makan ngan telur rebus...hihihi....suka2 jekkk wat resepi sendrik....ahakssss....

sekian.....kalo ada ape nak tanya/komen...silakan...hihihihi....

2 ulasan:

attyfir berkata...

tq faizah

Faizah_Haris berkata...

hehehehe.....nanti dah masakkk...kasi tepekkkk kat n3 yekk